lördag 10 januari 2009

SkrivPuff: Utmaning 10

SkrivPuff: Utmaning 10


DET BIR ALDRIG SOM MAN HAR TÄNKT SIG

Nu är det tänkt att 300 ord skall fylla ett vitt tomt ark idag.
Tänk nu om det inte blir så.Ja,det är verkligen många saker i livet som inte blir till det planerade.

Kvinnan satt i sin slitna svarta skinnsoffa en ljus sommarkväll. Altandörren står öppen till den insyns skyddade trädgården.Dofterna från de ljus lila syrenerna tar sig obemärkt in genom den höga glasdörren.Hör mannen plocka ut kaffekopparna från diskmaskinen i köket.Kaffekokaren protesterar.Den behövs avkalkas.Skulle det bli till något eller var det bara en tanke en sommarkväll som tankades in i hennes 70 åriga hjärna.

- Vill du ha grädde eller mjölk till kaffet ?
- Det är midsommarafton så jag unnar mig lyxen av grädde.

Efter ett långt äktenskap behövs det väl inte alltid tänkas på alla kalorier sa hon högt før sig själv.
Plötsligt stod han framför soffbordet med en bricka fullastad med kaffekoppar dekorerade med rosenmönster och assietter.Ett arvegods från mamman.En liten kanna fylld med vit kalori rik innehåll fanns också där.Men pricken över i:et var två Mariabullar som låg fint upplagda på assietterna.

-Vet du varför de heter Mariabullar ?
-Nej,det har jag ingen aning om.

Kaffet och bakelserna intogs under en gemensam men behaglig tystnad.Då bryter han tystnaden med en kraftfull stämma som får henne att bli på helspänn.Efter 40 års äktenskap visste hon att denna speciella ton i rösten signalerade ett allvarligt samtal.Men det behövde inte alltid bli vad hon hade tänkt sig.Det var inte själva samtalet som skulle bli det avgörande.Nej,det var dramatiken som följde några dagar senare.Men denna midsommarafton anade hon absolut inget om det omvälvande skedet som var på intågande.

_ Jag har gått i pension för några månader sedan.Kan du inte tänka dig att dra ner på arbetstakten ?

- Vad säger du om att avveckla din firma så att vi kan få lite mer tid tillsammans ?

_ Du förstår jag har nämligen sett en Seat Ibiza nere hos bilhandlare Månsson.Det är ett kanonpris på den.Om vi nu får mer fritid tillsammans kunde vi göra den där resan till Frankrike som vi har planerat och drömt om så länge.

__ Vad tycker du om det ?

Hans röst lät bevekande och hoppfull.

_ En bra ide

_ Vi åker ner och tittar på bilen på måndag.

Kvällen förflöt under gemytligt småprat om var de skulle stanna på vägen ner till Frankrike och om vad de ville uppleva nere vid Medelhavet.De kom aldrig iväg på sin resa till Frankrike.Nästa dag blev mannen inlagd akut på sjukhuset och några dagar senare var han död.

Planera ALDRIG.Det blir aldrig som man tänkt sig.Lev här och nu var hennes ord till sonen efter begravningen.Han gjorde sitt bästa för att följa moderns råd.Han var just hemkommen efter en julsemester i Paris

2 kommentarer:

  1. Hej Lise-Lotte!
    Det var mycket tänkvärt att läsa!Visst får man ta sig en ordentlig funderare på vad som är viktigt i livet.
    Barbro

    SvaraRadera
  2. Hej skrivarpuffare. gillade dintext. ja livet är viktigt. bra skrivet...

    SvaraRadera