måndag 6 april 2009

utmaning 96 den 6 april

LYXENS DAG

Kan du tänka dig att ligga i 36 graders varmt vatten på 960m höjd och se ut över ett snötäckt Pyreneerna ?

Är svaret ja. Då skall du ta bilen från Perpignan i Languedoc och åka längs med floden Tet. Vägen går igenom små slumrande landsbyar där tiden har stått stilla i århundranden. Efter 45 km kommer du fram till en by med namnet Font Pedrouse.

År 1358 berättas det om källorna La Source pierreuse i Font Pederosa. Karaktären och utformningen på landsbyn har inte ändras sedan 1822. Åk igenom samhället och håll noga utkik efter LYXENS SKYLT.
ST-THOMAS-LES-BAINS. Sväng vänster över floden Tet och kör försiktig på vägen uppför ravinen.

Det mest magnifika och överväldigande må vara att gå barfota några få snömetrar innan det varma vattnet omsluter din kropp.Ångorna stiger upp och dansar likt älvor. Att bara få ligga och smekas av det hälsobringande vattnet och njuta av den vita snön som täcker vegetationen runt omkring även amfiteaternsistar har fått ett nytt vit tyg om vintern. Nu är du i sjunde himlen kan jag garantera dig.

1878 trodde man att källans vatten botade alla sjukdomar.
Trots den fantastiska miljön flyttade ungdomarna bort.Slutligen fanns det bara 126 själar kvar. Då inträffar borgmästarens mirakel. Han vägrar se sin by dö ut. Man bygger 2 nya bassänger för källvattnet och kompletterar med en liten amfiteater. 2002 byggs det gamla sjukhuset om till en superläcker turkiskt hamam.

St Thomas Les Bains erbjuder både välbefinnande kroppsvård,ansiktsvård och chromterapi då man använder sig av olika färger för att få en optimal behandling både för kropp och själ.

Anläggningen är öppen året runt med undantag för den 1 maj. Öppettider på vintern är 10.00 till 20.00, sommartid 10.00 till 21.00
Pris för att bada i bassängerna med hälsobringande vatten är 3.70 euro. Hamam plus bad 10 euro.Du kan köpa till andra behandlingar. Vill du stanna flera dagar går det fint. Det är gångavstånd till hotell eller campingplats.

Lyx i full valuta för både det inre och det yttre är resultatet efter en dags fantastiska uppleveler i de varma källorna i ST-THOMAS-LES-BAINS.

Här känner man sig helt salig.Byborna säger att det kan bero på goda vibrationerna från klostret med samma namn som låg här på 800-talet.

En sak är helt säkert. Det är balsam för själen. Var snäll vid dig själv och unna dig LYXENS DAG i de varma källorna i Pyreneerna

5 kommentarer:

  1. Gud så underbart, jag längtar redan dit. Sätter upp det på min önskelista.

    SvaraRadera
  2. Bra! Fixa några bilder och sälj det som ett resereportage.

    SvaraRadera
  3. Tack Martin för dina uppmuntrande ord. Jag skall fixa några bilder och prova lyckan

    SvaraRadera
  4. Jag håller med Martin, ett resereportage värd namnet! Jag blev jättesugen. Perpignan har jag ju varit i. Min absoluta favoritstad i södra Frankrike är Couliour (reservation för stavningen, minns inte riktigt nämligen)! Men det här lät ju rena drömmen! Cissi

    SvaraRadera